A nyughatatlan (Walk the line), filmajánló

A nyughatatlan – Walk The Line

(Színes, feliratos amerikai film, 2005. 136 perc)

 

A film Johnny Cash amerikai énekes élettörténetét dolgozza fel, aki az 1950-es években robbant be a tengeren túli zenei életbe. A film érzékenyen, izgalmasan mutatja be az egykori sztár életét. Akik szeretik a jó életrajzi filmeket, Jonnhy Chash zenei világát, azoknak biztosan tetszeni fog ez az alkotás, melyet James Mangold rendezett 2005-ben . A rendező népszerű filmjei még a Kate és Leopold (2001), a Farkas (2013)és a Logan- Farkas (2017).   Az énekest a filmben Joaquin Phoenix alakítja, aki nagyszerű választás volt a rendezőtől. Phoenix számos alkotásban bizonyította tehetségét, s ezt a szerepet is úgy játssza, mintha ráöntötték volna. Nincs kétségünk afelől, hogy ő valóban Johnny Cash.

Johnny Cash az ’50-es, ’60-as évek meghatározó zenésze volt Amerikában, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison pályatársa, akikkel gyakran turnézott együtt. Cash zenéje azonban más, mint a többiekké, dalaii egyedi, csak rá jellemző hangzásúak, szövegei az élet sötétebbik oldalát mutatják be, s zenéje is fémesebben cseng, mint a kortársaké. A mai fiatalok között is vannak rajongói, zenéje elavulhatatlan, mert nagyon sokan szeretik. Cash életútjára talán azt is mondhatnák, hogy szokásos, hiszen ő is rabja lett a drognak, az alkoholnak, a hirtelen jött sikerrel sem tudott mit kezdeni. A szülei, első felesége és gyermekei, a kispolgári lét szürkeségét élték, s nem akarták megérteni a zenészvilág különösségét, nem akarták elfogadni, hogy Johnny tehetséges, hogy a zenélés is lehet tisztességes szakma. Az állandó vívódás és egy új szerelem taszítja Casht egyre mélyebbre, miközben karrierje egyre fényesebb. June Carter az a nő, akiért Cash rajong. Úgy érzi, June lesz az, aki társa lehet a jövőben, hiszen mindketten ugyanabban a világban élnek, ismerik a csillogást, a rajongók hadát, és mindkettejüknek a zene a legfontosabb.

June azonban látja, hogy Johnny nap mint nap lejjebb csúszik az alkohol és gyógyszerfüggőség mámorában, kifordul önmagából, egyre rosszabb koncerteket ad. Az énekes boldogtalan, a megváltást szerelmétől reméli. June is boldogtalan, folyamatosan aggódik és őrlődik, nem akar egy olyan férfivel együtt élni, aki nem tudja letenni a drogokat és az alkoholt. Cash abszolút mélypontra ér, amikor felesége is elválik tőle, már nincsenek koncertjei, pénze sem olyan sok van, mint hajdanán… Aztán fordulnak a dolgok, de ezt már nem mesélem el. Ajánlom, nézzék meg a filmet, a történet, a színészi játék, a dalok hangulata egyszerűen magával ragadó!

Reese Witherspoont láthatjuk Jonnhy Cash szerelme, June Carter szerepében. (A színésznő népszerű filmjei még a Doktor Szöszi (2001), a Vadon (2013).  Reese Witerspoon a szerepért megkapta a legjobb női alakítás Oscar díját. Joacuin Phoenix-szel valóban remek párost alkotnak. A film még számos jelölést és díjat gyűjtött be, megérdemelten.

 

 

címkék: