Ajánló - 2015-ben Oscar- díjat nyert filmekből

- állományunkból kikölcsönözhetők -

 

A mindenség elmélete (2014)
színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma, 123 perc

Legjobb férfi alakítás díja: Eddie Redmayne

A mindenség elmélete (The Theory of Everything) 2014-ben bemutatott brit életrajzi dráma Stephen Hawking és felesége Jane Wilde Hawking megismerkedését és közös életét mutatja be. A  film Jane Utazás a végtelenbe - A mindenség elmélete című könyve alapján készült.
Hawking  huszonegy éves, épp  beleszeret Cambridge egyetembeli osztálytársnőjébe, Jane Wildbe, amikor tudtára adják a súlyos diagnózist.
Fáradhatatlan feleségével, Jane-nel az oldalán Stephen Hawking belevág élete legnagyratörőbb tudományos értekezésébe, és azzal kezdett el foglalkozni, amiből számára keveset jósoltak, az idővel.
Miközben Hawking tudományos karrierje egyre feljebb ívelt, egészségi állapota és kapcsolata az egyetlen emberrel, aki a legjobban hitt benne, véglegesen megromlott - szinte törvényszerűen vonzott be darabjaira hulló kapcsolatukba egy harmadik személyt.


Sráckor (2014)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 166 perc

Legjobb női mellékszereplő díja: Patricia Arquette

A számos díjra jelölt Sráckor forgatása tizenkét éven át zajlott ugyanazokkal a színészekkel. Így született meg ez az egyedülálló, lebilincselő történet a felnőtté válásról.
Ethan Hawke és az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Patricia Arquette játsszák a nézők szeme előtt felcseperedő Mason szüleit.
A film teljesen új szemszögből mutatja be a gyermekkor fájdalmait és örömeit, miközben olyan slágerek szólnak, mint például a Yellow a Coldplaytől és a Deep Blue az Arcade Fire-től.


Megmaradt Alice-nek (2014)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 101 perc

Legjobb női alakítás díja: Julianne Moore
 

A háromgyerekes, boldog házasságban élő harvardi professzorasszony, Alice a karrierje csúcsán van, amikor azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb. Az idő haladtával gondolatai összekuszálódnak, memóriája egyre gyakrabban hagyja cserben. A diagnózis: Alzheimer-kór, korai stádiumban. A függetlenségére mindig büszke Alice összeszorított foggal igyekszik ugyanúgy élni az életét, mint korábban, és csak a jelennel foglalkozni, de a betegség lassan úrrá lesz rajta. Férje, akit Alec Baldwin alakít, nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel és szeretné ugyanúgy élni tovább az életét, csakúgy, mint a két idősebb gyermekük (Kate Bosworth, Hunter Parrish). Egyedül a fiatalabbik lány, akit a látványos karrier-újrapozicionáláson munkálkodó Kristen Stewart formál meg, képes tartósan támogatni a szellemileg egyre inkább leépülő anyját. Helyenként szívszorító, néhol felemelő, ugyanakkor ijesztő történet arról, milyen az, amikor valaki elveszíti az emlékeit.


Kódjátszma (2014)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai életrajzi dráma, 114 perc

Legjobb adaptált forgatókönyv: Graham Moore

1939-ben a brit titkosszolgálat létrehozott egy kódfejtő csapatot, akiknek a német katonai Enigma-kódoló készülék feltörése a feladata. A tudósok közül az egyik Alan Turing, aki briliáns elme, de emellett szociális készségei elég hiányosak. A különc férfi mögött kollégái rendszeresen összesúgdolóznak és megmosolyogják módszereit. Hamarosan Winston Churchill Turingot nevezi ki a csoport vezetőjének. Arról azonban senki sem tud, hogy a férfi homoszexuális, ami tilosnak számít az Egyesült Királyságban. Ha felettesei ezt megneszelik, az pályafutása végét jelentené.
Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték. 1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e.


A Grand Budapest Hotel (2014)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc

Legjobb filmzene: Alexandre Desplat
Legjobb jelmeztervezés: Milena Canonero
Legjobb látványtervezés
Legjobb smink és maszk

Gustave a híres európai szálloda, a Grand Budapest Hotel legendás főportása a két világháború között. Az elegáns szállodában átlagosnak nemigen mondható vendégek fordulnak meg, arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok. A főportás összebarátkozik az egyszerű londinerrel, Zero Mustafával, és együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába. Miközben a világ drámai módon kezd megáltozni körülöttük, a szálloda szinte minden vendége és dolgozója részese lesz az értékes kép utáni hajszának.


Amerikai mesterlövész (2014)
színes, feliratos, amerikai háborús filmdráma, 134 perc

Legjobb hangvágás

Chris Kyle (Bradlay Cooper) feladata az, hogy megvédje bajtársait, miközben ő a lázadók egyik legfőbb célpontja. A nyilvánvaló veszély és a hátrahagyott családjára nehezedő nyomás ellenére Cris négy lélekölő bevetésen is részt vesz Irakban, ahol magáévá teszi a SEAL „senkit sem hagyunk hátra” hitvallását. De feleségéhez, Tayához (Sienna Miller) és gyermekeihez hazatérve Chris arra döbben rá, hogy a háború az, amit nem képes hátrahagyni.

 

címkék: