SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Internet Fiesta (2014. március 20. – 27.)

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Ebben az évben az Internet Fiesta programjainak sorozatával az országos rendezvény-sorozathoz csatlakozva intézményünkben is a fő célkitűzés az volt, hogy az olvasó- és látogatóközönségnek az Internet rendkívül gazdag és állandóan fejlődő kulturális tartalmait bemutassuk. Könyvtárunknak így módja volt arra, hogy az online kulturális tartalmakkal is megismertessük használóinkat. Célunk az Internet-használat szinte végtelen lehetőségének bemutatása, amelyek a kulturálódást, szórakozást, ismeretek elsajátítását könnyítik meg, segítik a tanulást, lehetővé teszik a kulturális eseményekről való ismeretszerzést, és új szolgáltatásokat hoznak a mindennapok világába.
A digitális médiatartalmakhoz való hozzájutás egyúttal az esélyegyenlőségre is alkalmat ad településektől, életkortól, társadalmi helyzettől függetlenül.

Első programként március 20-án indítottuk el az alapfokú „Kezdő Internet-használati tanfolyamunkat”, elsősorban szépkorúaknak. A jelentkezők a 16 órás tanfolyam során megismerkednek az elektronikus levelezés mikéntjével, megtanulnak céltudatosan, „okosan” keresni és böngészni az Interneten. Megismerik a Facebook működését, a Google Earth használatát, s belekóstolhatnak az elektronikus ügyintézés rejtelmeibe is.

Március 20-án Gyermekkönyvtárunk történelmi vetélkedőt tartott 4. osztályosoknak Mátyás király korából, „A net királya vagyok” címmel. A teszt-sorozat kérdéseire a válaszokat az Interneten kellett megtalálni. A gyerekek ügyesen használták a netet, sikerült sok újdonsággal megismertetni őket.
Szintén ezen a napon délután kisiskolásoknak tartottak gyermekkönyvtárosaink foglalkozást, „Interneten az egész világ?!” címmel, ezen a találkozón egy játékos TOTÓ-t állítottak össze kollégáink, melynek kérdéseire a válaszokat természetesen a neten kellett megkeresni.

Március 21-én „Egyszer volt, hol nem pont” címmel 2. osztályosoknak meséket is tartalmazó interaktív honlapokat mutattak be munkatársaink. Örömteli fogadtatásra találtak az információk.

Március 24-én egy érdekes találkozóra invitáltuk meg az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézet  8.a és 10.a osztályosait. „Kivagyok én…? Biztonságos megjelenés és image-építés a neten” címmel kolléganőnk, Horváth Viktória és Joós Attila, a szombathelyi WEBMARK Stúdió munkatársa hívta fel a fiatalok figyelmét az Internet-használat és elsősorban a Facebook veszélyeire.

Március 24-én délután, „Netkukac” címmel, állatismeret – kvízjátékot tartottak – természetesen az Internet segítségével -  gyermek könyvtáros kollegáink 3. osztályosoknak.

Március 25. – 28. között, minden nap 13.00 – 16.00 óra között elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban fordulhattak az érdeklődők az olvasószolgálathoz. Konkrét segítséget Kovácsné Pacsai Edit kolléganőnk nyújtott.

Március 26-án ismét internetes TOTO-val várták gyermek könyvtárosaink a kisiskolásokat, a „Környezetvédelem az Interneten” című foglalkozáson. A Dózsa György Tagiskola 3. osztályosai a feltett kérdésekre a helyes válaszokat az Internetet használva találták meg.

Március 27-én „Tavasszal, ha az Interneten járok” címmel tavaszt idéző verseket - meséket kerestek, hallgattak és néztek meg a kisiskolások gyermekkönyvtáros kollégáink moderálásával.

címkék: